Виробництво кормів для домашніх тварин
У сучасному світі все більше актуальності і популярності набирає використання, власниками домашніх тварин, готових кормів для їх вирощування та утримання. Це обумовлено в першу чергу економією часу на приготування, також простотою використання і можливістю самостійно регулювати збалансованість складу, споживаної їжі тваринами.
Основними інгредієнтами в корм для домашніх тварин використовуються побічні продукти з м'яса, птиці і морепродуктів, зерна і соєвого шроту. Серед тварин, для яких все частіше використовують корми готового виду, є сільськогосподарські тварини, коні, і домашні улюбленці.
Частини тваринного походження, використовувані для корму для домашніх тварин, можуть включати в себе пошкоджені деталі каркаса, кістки і щоку м'ясо та органи, такі як кишечник, нирки, печінка, легені вим'я, селезінка, і тканину шлунка. Зерна злаків, такі як соєве борошно, кукурудзяне борошно, пшениця і ячмінь, які часто використовуються для поліпшення консистенції продукту, а також для зниження вартості сировини. Рідкі інгредієнти можуть включати воду, м'ясний бульйон, або кров. Сіль, консерванти, стабілізатори та гелеобразующіе добавки часто необхідні для складу таких кормів. Желюючі добавки, які додаються, забезпечують більшу однорідність в процесі обробки, а також контроль вологості. Вони включають в себе бобові і гуаровые смоли, целюлози, карагенан та інші крохмалі і загусники. Смакові якості кормів, можуть підвищуватися дріжджами, білками, жиром, рибою, розчинними речовинами, підсолоджувачами або концентрованими ароматами. Як правило, штучні ароматизатори не використовуються. Більшість виробників доповнюють корми для домашніх тварин вітамінами і мінералами, так як деякі з них можуть бути втрачені в процесі обробки основної сировини.
Інгредієнти, що додаються виробниками, можуть дещо змінюватись в залежності від типу корму для домашніх тварин. Основна відмінність між консервованими і сухими кормами для домашніх тварин визначається кількістю вологи. Консервований корм містить від 70 до 80% вологи, так як вони, як правило, не зроблені зі свіжих м'ясних продуктів, в той час як сухий корм для домашніх тварин містить не більш ніж на 10% вологи. Додаткові інгредієнти, використовувані для сухих продуктів, що включають кукурудзяний корм клейковини, м'ясо та кісткове борошно, тваринні жири і масла. При використанні м'яса, як добавку в сухі продукти, потрібно додавання крохмалю, білкового клею (колаген, альбуміни і казеїн) і пластифікуючих добавок.
Напіввологі корми для домашніх тварин, як правило, вимагають, зв'язувальні речовини, які надходять з різних джерел, таких як гель, злакова борошно, сірковмісні амінокислоти, нижчий алкіл меркаптани, нижчий алкіл сульфіди і дисульфиды, солі і тіамін.
Часто використовуються антиоксиданти, для уповільнення окислення жирів. Вони включають бутилированный гідроксіанізол, бутилированный гидрокситолуол і токоферол. Для того, щоб запобігти утворенню цвілі і розмноження бактерій, виробники використовують або сахарозу, пропіленгліколь, сорбінову кислоту, або сорбаты калію і кальцію.
Як бачимо, якість у даному виді товару означає використання виключно натуральної сировини і застосування сучасних технологій обробки та консервування продуктів. Продукти повинні бути чистими і свіжими, бути вільними від шкідливих речовин, повинні бути дотримані строки підготовки сировини до виробництва та використання даного виду сировини.