Як запустити екструдер. Перший запуск екструдера.

В рамках даної статті ми поділимося досвідом, який допоможе підібрати оптимальний екструдер для Ваших потреб і розкриємо секрети основ роботи з даним типом обладнання.
Нерідко трапляється так, що з-за неправильного вибору екструдера новоспечений користувач стикається з непереборними труднощами, що перешкоджають нормальній роботі обладнання. Приклад: клієнт набуває екструдер невисокої продуктивності (30-50 кг/годину) і розраховує екструдувати сою. Це тупиковий шлях, який приведе до виходу з ладу устаткування і, як наслідок - до розчарування покупця. Перед придбанням обов'язково проконсультуйтеся з менеджером нашої компанії щоб вибрати оптимальну модель машини, яка буде ідеально відповідати всім Вашим вимогам.
Так як правильний запуск екструдера на кожному типі сировини може істотно відрізнятися, в рамках даної статті ми розглянемо тільки найбільш популярний варіант: робота з кукурудзою.
Для початку перерахуємо ключові параметри в роботі з екструдером, які обов'язкові до виконання:
1. Рівень вологості сировини.
2. Об'ємне співвідношення цілих зерен до подрібненим добавок.
3. Контроль подачі сировини в робочу частину екструдера.
4. Відсутність твердих частинок (метал і щебінь) у складі сировини.
5. Попередня затягування гайки-фільєри.
А тепер розглянемо більш детально кожен з перерахованих вище пунктів.
Для досягнення оптимального рівня вологості кукурудзи без спеціальних приладів можемо рекомендувати наступний метод: за 20-40 хвилин до початку роботи висипте 1 мішок кукурудзи в ємність і додайте туди 3 літри води, після чого ретельно перемішайте. Процедуру перемішування рекомендуємо повторити після цього кілька разів, для рівномірності зволоження. І пам'ятайте: не варто зволожувати сировину, якщо ви не встигнете виробити протягом 4-х годин.
Об'ємне співвідношення цілих зерен до подрібнених добавок повинно бути не менше 50%. Тобто на 1 відро добавок (трав'яний помел, лушпиння, сіно або інші компоненти) має бути не менше 1-го відра цілих зерен. Звертаємо Вашу увагу, що співвідношення повинно бути витримано саме за обсягом а не за вагою.
Рівномірність подачі дозволить Вам насолоджуватися процесом роботи з екструдером. Порушення рівномірності подачі може спричинити за собою такі неприємності як спалах сировини в корпусі шнека, заклинювання шнека в корпусі екструдера, швидкий вихід з ладу електродвигуна.
Відсутність у складі сировини металевих елементів і каменів гарантує довге життя Вашого екструдера. Попадання перерахованих вище елементів у екструдер неминуче призведе до заклинювання механізму і пошкодження шнека.
Тепер, з урахуванням усіх вищевикладених правил ми переходимо до безпосереднього запуску екструдера. Перед включенням екструдера переконайтеся, що гайка фільєра не затиснута - для цього необхідно її закрутити до упору і після цього послабити на половину обороту. Обперезана гайка в момент запуску може призвести до обриву бобишки. Короткочасно увімкніть екструдер в мережу і подайте харчування автоматичним вимикачем, для того щоб переконатися в правильності напряму обертання шнека (вказується виробником).
Тільки після цього можна почати повільну подачу сировини в горловину робочої частини екструдера. Для легкого запуску, кукурудза повинна бути додатково зволоженою (мокрою). Замочується в окремій невеликій ємності об'ємом близько 2-5 літрів (залежить від продуктивності Вашого екструдера). Початок подачі слід здійснювати дуже повільно, по кілька зерен і плавно збільшувати протягом наступних кількох хвилин. Тільки після 5 хвилин роботи можна поступово переходити на основну масу підготовленої кукурудзи. Налаштуйте рівномірну подачу сировини в екструдер і контролюйте процес виготовлення екструдованого корму. Не забувайте, що для полегшення всіх наступних запусків необхідно зупиняти екструдер тільки на сировині з підвищеним вмістом жиру. Можемо рекомендувати для цих цілей сире насіння соняшника, макуху, мак. Після зупинки екструдера обов'язково розберіть робочу частину та очистіть від залишків сировини усі внутрішні елементи.
Резюмуючи все вищевикладене хочемо звернути увагу, що екструдер відноситься до такого типу устаткування, роботу з якими краще всього починати саме з ознайомлення з інструкцією від виробника. Бажаємо Вам успіхів у роботі з обладнанням.